Nemzeti Nukleáris Kutatási Program

VKSZ_14-1-2015-0021


logo0

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

logo1

NNKP 2017-es Projektnap


2017. május 31.program2 program2
program2 program2


program

Nukleáris Technikai Szimpózium 2016


2016. december 8-9.program

Tanulmány


2016. május 1.A dokumentum megtekinthető: itt

A 2016-os projektnapon készült fotók


2016. április 7.


program2 program2
program2 program2
program2 program2

További képek megtekintése: Projektnap

NNKP 2016-os Projektnapjának Programja


2016. április 7.


program

Sajtóhirdetés


2015. október 30.


sajto

Újabb nemzeti kutatási program indul


2015. szeptember 28.Az atomenergia hosszú távú biztonságos alkalmazásához kapcsolódó technológiák kutatása is témája a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának vezetésével és széles körű szakmai együttműködés mellett most induló programnak, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázati rendszerében a nemzetgazdaság versenyképességének növelése szempontjából kiemelt jelentőségű kutatásfejlesztési projektek finanszírozására fordítható programban 1,9 milliárd forintos támogatást nyert el.Az egészségipari és az irányítástechnikai kutatásfejlesztési célú programok mellett, az energetika a harmadik stratégiai jelentőségű terület, amelyben a nemzetgazdaság versenyképességének növelése szempontjából kiemelt jelentőségű kutatás-fejlesztési tevékenységeket ösztönöz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a K+F Versenyképességi és Kiválósági Szerződések 2014 pályázati programban.

A most induló, négy éves időtartamú, VKSZ_14-1-2015-0021 azonosító számú kutatás-fejlesztési konzorciális projekt megvalósítóinak törekvése, hogy új lendületet adjanak az atomenergiával összefüggő szaktudás és biztonsági kultúra fenntartását és erősítését célzó hazai kezdeményezéseknek. Ennek érdekében a nukleáris energetikai szektor kiváló hazai szereplői stratégiai jelentőségű kutatás-fejlesztési projekt megvalósítását tűzték ki célul az atomenergetika távlati fejlesztési irányainak megvalósításával. A tervek között szerepel – elsősorban a fűtőelem-ciklus zárására és az újfajta, 4. generációs reaktorok kutatására vonatkozó – részvétel nemzetközi együttműködésekben.

A konzorciumot a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontja (MTA EK) vezeti, a projekt további résztvevői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete (BME NTI), a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI), az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósága (OKK OSSKI) és a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft.

Elérhetőség:

Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont
1121 Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33
Telefon: 06-1-392 395 91 59
Fax: 06-1- 395 92 93
E-mail: info@energia.mta.hu Honlap: energia.mta.hu, faetp.kfki.hu

Gazdaság-energia


2015. szeptember 25.Aszódi Attila: Magyarország hosszú távon épít az atomenergiára

Budapest, 2015. szeptember 25., péntek (MTI) - Magyarország hosszú távon épít az atomenergiára, amelynek felelős alkalmazásához kutatási és oktatási programokra is szükség van - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos a Nemzeti Nukleáris Kutatási Program nyitórendezvényén pénteken Budapesten.


A kormánybiztos hangsúlyozta, kell tudni új eredményeket felmutatni, érteni, hogy merre halad a világ; véleménye szerint ehhez adhat nagy segítséget ez a kutatási program. A programot megvalósító konzorcium összetétele garancia arra, hogy az eredmények nemcsak a kutatásban, hanem az oktatásban is megjelennek - emelte ki Aszódi Attila.

A konzorcium a projekthez 1,9 milliárd forintot nyert el, a finanszírozást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap biztosítja. Az öttagú konzorcium vezetője a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontja, résztvevői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézete, az MTA Atommagkutató Intézet, az Országos Közegészségügyi Központ Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Igazgatósága, valamint a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke elmondta, a pályázat során olyan programokat támogattak, amelyek amellett, hogy fontos kutatási eredményeket hoznak létre, közvetlenül felhasználhatóak a magyar gazdaságban.

Kitért arra is, hogy a következő hónapokban Magyarországon soha nem látott összegű pályázati felhívások jelennek majd meg mind hazai forrásból, a megújult Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból, mind pedig uniós forrásokból.

Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának főigazgatója ismertette: a programban 43 kutatási téma van. Ezek három nagy témakör köré csoportosíthatók, a kísérleti kutatások és infrastruktúra fejlesztése, az atomerőművi folyamatok korszerű modellezése és szimulációja, valamint a kiégett fűtőelemek és radioaktív hulladékok kezelése és az újgenerációs atomerőművek kutatása köré.

Projektnyitó rendezvény anyagai


2015. szeptember 25.

A Nemzeti Nukleáris Kutatási Program Projektnyitó Rendezvényének ProgramjaNyitóbeszéd


Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökeVendégelőadás


Dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztosProjektbemutató előadás


Dr. Horváth Ákos, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, a projektkonzorcium vezetőjeKonzorciumi partnerek bemutatkozó előadásai


Dr. Czifrus Szabolcs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet igazgatója

Dr. Sulik Béla, a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetének igazgató helyettese

Dr. Sáfrány Géza, az Országos Közegészségügyi Központ főigazgató helyettese

Dr. Holló Előd, a NUBIKI Nukleáris Biztonsági Kutatóintézet Kft. igazgatójaalsologoKépek a megnyitóról


2015. szeptember 7.


megnyito1 megnyito2
megnyito3 megnyito4


További képek megtekintése: Megnyitó
Dokumentumok: PDF anyagokDr. Horváth Ákos rádióinterjúja


2015. szeptember 7.

Projektmenedzsment ülés


2015. szeptember 7.kep1
kep2
kep3Vissza az oldal tetejére